Dynamische energiecontracten winnen aan populariteit in ons land. Sinds het aanvang van dit kalenderjaar is het aantal gezinnen met een dergelijk contract aanzienlijk meer dan verdrievoudigd. Eind vorig jaar waren er voor circa 133.000 gas- en stroomaansluitingen dynamische contracten afgesloten. Begin juni was dit aantal gestegen tot ruim 417.000, een toename van meer dan drie keer.
Met name voor stroom kiezen consumenten relatief vaak voor variabele tarieven, met meer dan 225.000 huishoudens die voor dit type contract hebben gekozen. Bij gas is dit aantal met 192.000 iets kleiner, mede omdat sommige huishoudens zijn aangesloten op het warmtenet en dus geen gas verbruiken.
Bij dynamische contracten varieert de prijs die je dagelijks voor gas betaalt, en voor stroom zelfs elk uur. Het voordeel hiervan is dat je apparaten met een hoog stroomverbruik kunt inschakelen op momenten dat de prijs laag is.
Met name in het weekend kunnen de prijzen aanzienlijk dalen. Het kan daarom verstandig zijn om bijvoorbeeld op zondag de was te doen. Ook kun je besparen door je elektrische auto op te laden wanneer de stroomprijs laag is. In uitzonderlijke gevallen kun je zelfs geld ontvangen om elektriciteit te gebruiken.
Aandachtspunten bij dynamische contracten
Hoewel dynamische contracten aantrekkelijk lijken, zijn er ook nadelen verbonden aan deze aanpak. Het is noodzakelijk om de actuele prijzen voortdurend in de gaten te houden en rekening te houden met mogelijke snelle stijgingen. Desalniettemin worden de meest extreme prijsstijgingen beperkt door het huidige ingestelde prijsplafond.
Daarnaast bestaat het risico van teleurstelling voor huishoudens met zonnepanelen die stroom willen terugleveren aan het net. Bij een negatieve stroomprijs moet je namelijk betalen om elektriciteit terug te leveren.
Dit probleem kan worden opgevangen met een thuisbatterij door alleen stroom terug te leveren tijdens piekuren en zo de beste prijs te krijgen voor de terug geleverde stroom. Een thuisbatterij maakt het ook mogelijk om stroom in te kopen op het goedkoopste moment van de dag en deze later te gebruiken wanneer de inkoop van stroom duurder is.
Ongeveer 6 procent van de Nederlandse huishoudens maakt momenteel gebruik van een dynamisch contract. Dit aantal blijft echter aanzienlijk lager dan de 4,2 miljoen variabele en circa 2 miljoen vaste contracten.